Instagram @zunurainsalleh

Wednesday, August 21, 2013

Apa itu Angin Ahmar atau Strok Dan Cara Mengatasinya

Bagaimana Stroke terjadi....
 
Angin ahmar atau strok ialah masalah kesihatan yang diakibatkan oleh salur darah tersumbat dan bekalan darah ke sebahagian otak diganggu. Bahagian otak tersebut tidak lagi menerima oksigen yang mencukupi dan oleh itu, sel-sel otak akan rosak atau mati, dan mengakibatkan bahagian badan yang dikuasai oleh bahagian otak itu tidak berfungsi. Angin ahmar ialah kecederaan saraf yang serius dan gejalanya ialah kehilangan fungsi saraf secara tiba-tiba.

Gangguan peredaran darah biasanya terjadi pada sisi arteri peredaran itu, walaupun gangguan ini juga boleh terjadi pada sisi vena. Angin ahmar telah dikategorikan sebagai kecemasan perubatan yang boleh menyebabkan kerosakan saraf yang kekal serta juga kematian jika tidak dikesan dan dirawat dengan cepat. Penyakit ini ialah penyakit ketiga yang menyebabkan paling banyak kematian dan kehilangan upaya di kalangan dewasa Amerika Syarikat dan negara-negara perindustrian di Eropah. Pada puratanya, satu kejadian angin ahmar terjadi pada setiap 45 saat, dan seorang mati setiap 3 minit, akibat angin ahmar. Bagi setiap lima kematian tersebut, 2 kematian adalah orang lelaki dan 3 kematian ialah orang wanita.

Punca angin ahmar termasuk kelanjutan umur, darah tinggi, kencing manis, kolesterol tinggi, dan merokok. Merokok merupakan punca boleh ubah suai yang paling penting. Istilah "serangan otak" kini semakin digunakan di Amerika Syarikat untuk angin amar, disebabkan penyakit ini adalah padanan untuk "serangan jantung" yang merupakan masalah kesihatan yang diakibatkan oleh salur darah tersumbat dan bekalan darah ke sebahagian jantung diganggu.

SALURAN DARAH YANG TERSUMBAT ADALAH ANTARA PUNCA UTAMA PENYUMBANG KEPADA KEROSAKKAN ORGAN DAN PENYAKIT KRONIK
  • DARAH TINGGI
  • SERANGAN JANTUNG
  • STROKE
  • MASALAH BUAH PINGGANG
  • MIGRAIN

Jom baca entry "Stroke dan Jantung Tersumbat Diatasi Menggunakan Artercardy Essence" untuk maklumat lanjut. 

2 comments :

zahida misa said...

Info yang sangat berguna.. Tq..

Azura Zainal said...

Serangan strok memang merbahaya serta menakutkan. Saya sendiri pernah berjumpa dengan seorang makcik yang kembali sihat setelah 5 kali diserang strok.Semuanya kuasa ALLAH SWT.

Sexy Pink Heart

Copyright 2013 | Templates Reserved for Zunurain Salleh | © Designed by Nurulchumel | All Rights Reserved™